ZA SVA VRIMENA

ILI JESMO ILI NISMO

NH donacije inozemstvo

Brojač – ZA SVA VRIMENA

 

SADRŽAJ

KRATKA KRONOLOGIJA NASTANKA UDRUGE NAŠ HAJDUK
1.Što je prethodilo projektu Naš Hajduk?
2.U kakvim okolnostima je nastao Naš Hajduk?
3.Što se nudilo predstavnicima Torcide?
4.Što su učinili predstavnici Torcide?
5.Koji su razlozi osnivanja udruge Naš Hajduk?
6.Kako je udruga Naš Hajduk dobila pravo odabira sedam članova NO-a?
7.Ukratko o prvim izborima za Nadzorni odbor
8.Kakvu situaciju zatiče demokratski izabrani NO?
9.Koji su prvi rezultati rada demokratski izabranog NO-a?
10.Ukratko o drugim izborima za Nadzorni odbor
DRUGA FAZA PROJEKTA NAŠ HAJDUK – STJECANJE DIONICA
11.Koji su dugoročni ciljevi projekta?
12.Navijači, jeste li svjesni činjenice da se Hajduk svakog dana može vratiti u ruke politike?
13.Zašto Udruga Naš Hajduk pokreće fazu stjecanja dionica?
14.Omogućava li se ovom odlukom da klubom na kraju vlada ulica?
15.Utječe li Udruga Naš Hajduk na poslovne odluke Kluba?
16.Kako su ove stvari uređene u ligama i klubovima koje su ekonomski i/ili rezultatski najuspješnije u Europi?
17.Kada je pokrenuta faza stjecanja dionica?
18.Što Hajduk ima od ovog projekta?
19.Što ja kao navijač imam od projekta?
20.Što je ključno za uspjeh druge faze projekta NH?
21.Što Torcida kaže o drugoj fazi projekta NH?
22.Zašto Udruga NH nastavlja rad s Odjelom za članstvo?
23.Kako HNK Hajduk i Udruga Naš Hajduk surađuju kroz Odjel za članstvo?
24.Kako su odabrani novi zaposlenici Odjela za članstvo?
25.Zašto je važna podrška Društvima prijatelja Hajduka?
26.Što se događa s novcem od članarina članova Hajduka?
27.Zašto je donesena odluka da Klub dobiva prihode od članstva kao pozajmicu, a ne kao direktan prihod, kako je do sada bio slučaj?
28.Kako komentirate da je pravno gledano taj novac vlasništvo udruge Naš Hajduk i može li NH u bilo kojem trenutku tražiti od Hajduka da vrati ‘pozajmicu’?
29.Kako će Udruga Naš Hajduk stjecati dionice?
30.Koja je razlika između dokapitalizacije i otkupa?
31.Od koga udruga Naš Hajduk namjerava otkupiti i kako može steći dionice i koliko dionica?
32.Što sa prikupljenim sredstvima ukoliko NH iz nekog razloga ne uspije kupiti dionice?
33.Tko bi bio vlasnik stečenih dionica?
34.Koji je cilj za prikupljanje sredstava u 2016. godini?
35.Koje su aktivnosti dokapitalizacije?
36.Koji su potencijalni izvori prikupljanja sredstava?
37.Što sa imovinom Udruge i sredstvima ako „propadne“ projekt?
38.Kakav je status Društava prijatelja Hajduka s obzirom na projekt?
39.Što biste savjetovali članovima DPH-ova da naprave prije nego uplate članarinu?
40.Što da napravim ako imam dodatnih pitanja?
O UDRUZI NAŠ HAJDUK
41.Kako funkcionira udruga Naš Hajduk?
42.Možete li nam pokazati financijsko izvješće za 2015. godinu?
43.Koje su bile aktivnosti udruge u 2015. godini?
44.Koje su aktivnosti udruge u 2016. godini?
REZULTATI ISTRAŽIVANJA MEĐU ČLANOVIMA
45.S obzirom na provedenu anketu kakvi su rezultati i kakav je stav članova prema projektu udruge Naš Hajduka?
46.Što Vam je najveći motiv za članstvo u Hajduku?
47.Podržava li članstvo te u kojoj mjeri rad Udruge Naš Hajduk?
48.Koliko ispitanici podržavaju projekt stjecanja dionica?

KRATKA KRONOLOGIJA NASTANKA UDRUGE NAŠ HAJDUK

1. Što je prethodilo projektu Naš Hajduk?

Hajduk je 2008. godine preoblikovanjem iz udruge u sportsko dioničko društvo dobio novu priliku za stabilno i racionalno poslovanje. Nažalost to se nije dogodilo, a nije se ni iskoristila prilika da se raščiste sve dubioze iz prošlosti. Samo nekoliko godina nakon preoblikovanja, klub vođen upravama postavljenim od političkih opcija ponovno dolazi na rub stečaja. Politika 2011. godine polako diže ruke od Hajduka u trenutku kada je gubitak iznosio oko 100 milijuna kuna, kad klub nije ekonomski, ali ni sportski stabilan, te kad se iz njega ne može izvući nikakva korist, ni financijska, ni politička. Naprotiv, povezivanje političara s klubom u tim trenucima donosi im u javnosti samo štetu. Klub Navijača Torcida čiji su članovi pokrenuli projekt Naš Hajduk 2011. godine dočekani su kao oni na čijim će rukama umorni starac izdahnuti. Hajduk kao klub i simbol u tom je trenutku bio gotovo na dnu.

2. U kakvim okolnostima je nastao Naš Hajduk?

Projekt i Udruga “Naš Hajduk” kreću tako u trenutku koji je bio među najtežima u povijesti ovog kluba. Kompletna lokalna politika dignula je ruke od simbola Splita i Dalmacije, jer više nije mogao poslužiti kao sredstvo promocije te moguće nabave financijskih sredstava.

3. Što se nudilo predstavnicima Torcide?

Tadašnji gradonačelnik Splita Željko Kerum u nastojanju da smiri vruće emocije u gradu, jer je Hajduk zapravo bio pred gašenjem, spremno je ponudio predstavnicima Torcide da sami imenuju ljude koji će zauzeti mjesta nadzornika i tako „počnu voditi“ Hajduk.

4. Što su učinili predstavnici Torcide?

Ponuđena mjesta se odbijaju te se umjesto toga traži potpisivanje ugovora između Grada i novoformirane Udruge “Naš Hajduk” kojim bi pravo izbora sedam članova Nadzornog odbora Hajduka imali članovi kluba, odnosno kojim bi se omogućilo da Hajduk funkcionira po socios modelu. Dogodila se prekretnica u Hajdukovoj povijesti u odnosu na posljednja dva desetljeća.

5. Koji su razlozi osnivanja udruge Naš Hajduk?

Udruga Naš Hajduk osniva se kako bi okupila članove Hajduka i omogućila provođenje demokratskih izbora za nove članove NO-a, članove koji su do tada bili postavljani direktno od strane vladajućih politika u gradu. Takav način izbora pokazao se izuzetno lošim s obzirom na to kako je rezultirao novim dugovima i nastavkom neodgovornog upravljanja imovinom kluba. Projekt se temelji na ideji izbora nadzornog odbora od strane članova, odnosno onih kojima je najviše stalo do prosperiteta kluba, kako u sportskom tako i financijskom smislu. Izabrani nadzorni odbor odgovoran je prema svim članovima kluba okupljenih kroz udrugu Naš Hajduk. Dugoročni cilj udruge stjecanje je vlasništva od strane navijača kluba. Stjecanje većinskog vlasništva jedina je garancija nastavka provođenja ovakvog modela upravljanja koji omogućuje uključenost članova i potpunu nezavisnost od političkih procesa i korištenja Kluba za skupljanje jeftinih političkih bodova.

6. Kako je udruga Naš Hajduk dobila pravo odabira sedam članova NO-a?

Ne znajući što dalje s klubom tadašnje Gradsko vijeće prihvaća projekt iniciran od Torcide pod nazivom Naš Hajduk, a u kojem članovi kluba na demokratskim izborima 2011. godine biraju 7 članova Nadzornog odbora iz kvote Grada Splita kao većinskog vlasnika Hajduka. Drugim riječima, navijači su se izborili da svi članovi imaju mogućnost biranja sedam predstavnika NO-a. Nadzorni odbor temeljen na demokratskim izborima prihvaćen je na sjednici Skupštine Hajduka 22. studenog 2011.

7. Ukratko o prvim izborima za Nadzorni odbor

Nakon što je, kao većinski vlasnik dionica Hajduka, Grad Split donio odluku kako će navijači tj članovi kluba birati sedam od devet članova Nadzornog odbora Hajduka, održani su i prvi demokratski izbori 5.11.2011. na Poljudu.

Do 10. listopada učlanilo se 8307 navijača u ‘Naš Hajduk” od čega je 728 maloljetnika i 7579 navijača koji su imali pravo glasa na izborima za članove NO Hajduka. Od ukupnog broja članova s pravom glasa, izborima za novi NO Hajduka odazvalo se 3704 glasača, odnosno 49 posto.

8. Kakvu situaciju zatiče demokratski izabrani NO?

Klub se u početku nadziranja novog demokratskog NO tijekom 2012. suočava sa zatečenim stanjem od preko 100 sudskih sporova, nerealnim rashodima koji prelaze preko 100 milijuna kuna na godišnjoj razini i koji generiraju nove dubioze, plaće igračima i radnoj zajednici kasne po nekoliko mjeseci, organizacija kluba je na lošoj razini pa tako uopće nema planiranja proračuna unaprijed.

9. Koji su prvi rezultati rada demokratski izabranog NO-a?

U prvom razdoblju mandata NO-a dolazi do stabilizacije kluba. Čiste se dubioze iz prošlosti pa tako je broj aktivnih sudskih sporova s preko 100 pao na samo nekoliko, a nijedan novi se nije pojavio otkada je projekt startao. Stabiliziraju se financije na način da se rashodi postupno smanjuju na prihvatljivu razinu, a konstantno se povećavaju prihodi od sponzora (koji više nisu politički delegirani nego komercijalni), prodaje robe, co-brandinga u kojem se surađuje s nizom tvrtki iz svih dijelova Hrvatske. Istovremeno broj članova i pretplatnika iz godine u godinu raste, a zaostatci prema igračima se u potpunosti nadoknađuju dok su prema radnoj zajednici prepolovljeni. Trendovi pokazuju da će klub u idućem razdoblju biti samoodrživ što znači da će i bez prihoda od transfera klub moći pokrivati sve svoje tekuće troškove.

10. Ukratko o drugim izborima za Nadzorni odbor

Drugi demokratski izbori za NO održani su 4. srpnja 2015. na Poljudu. Ukupan broj članova s pravom glasa (do 22. svibnja 2015.) – bio je 7.429, a imali su ukupno 9.684 glasa. Na izbore je dopisno i direktno pristupilo 3.198 osoba. Izlaznost je bila 43 posto. Hajduk je 2015. godinu završio s više od 15.300 članova.

DRUGA FAZA PROJEKTA NAŠ HAJDUK – STJECANJE DIONICA

11. Koji su dugoročni ciljevi projekta?

Na prvom predstavljanju udruge Naš Hajduk 2011. godine izneseni su ciljevi djelovanja udruge. Kratkoročni cilj i prva faza projekta odnosila se na organizaciju demokratskih izbora za NO, a kao dugoročni cilj navedeno je stjecanje dionica od strane navijača kluba. Od dolaska prvog biranog demokratskog NO-a poslovanje kluba se konsolidiralo, financijski pokazatelji su sve bolji i bolji, dugovanje kluba je smanjeno, broj članova u stalnom je porastu. Ukratko, ovaj model rezultirao je Hajdukom kao financijski samoodrživim klubom, koji bi ostvarivao i bolje sportske rezultate da su sredstva rezervirana za vraćanje dugova bila utrošena u sportski segment kluba. Nakon što se model pokazao održivim i uspješnim, održani su i drugi demokratski izbori za sedam članova NO-a kluba, te je došao trenutak za pokretanje druge faze projekta Naš Hajduk.

12. Navijači, jeste li svjesni činjenice da se Hajduk svakog dana može vratiti u ruke politike?

Važno je naglasiti da je cijeli projekt NH i dalje itekako ovisan o politici, s obzirom na to da je većinski vlasnik kluba i dalje Grad Split, a članovi na demokratskim izborima biraju 7 kandidata za NO, koji se zatim predlažu Gradskom vijeću grada Splita koje odlučuje hoće li ih potvrditi. Međutim, ne postoji pravni mehanizam niti odluka koja bi Gradsko vijeće ili gradonačelnika obvezivala da predložene kandidate i izglasa tj. potvrdi. U to smo se imali prilike uvjeriti praktički svaki put kada bi se na sjednicama Gradskog vijeća raspravljalo o Hajduku. Politiziranje, mučna atmosfera i u konačnici borba za svaki vijećnički glas zasigurno nisu sigurno temelj na kojem bismo mogli graditi projekt u budućnosti.

13. Zašto Udruga Naš Hajduk pokreće fazu stjecanja dionica?

Upravo iz gore navedenih razloga, a u skladu sa Statutom Udruge, odlučili smo ući u drugu fazu projekta NH te pokrenuti projekt stjecanja dionica HNK Hajduk š.d.d. kojem je cilj osiguravanje dugoročne provedbe modela demokratskih izbora za članove NO-a. Pred svake izbore za NO prisiljeni smo tražiti odobrenje većinskog vlasnika (Grad Split) da bismo ih proveli i demokratskim putem odabrali sedam kandidata za NO. Činjenica je da ovaj model upravljanja bilo koja buduća politika odnosno većinski vlasnik može ukinuti. Da bismo bili sigurni da Hajduk više nitko neće koristiti za svoje privatne ili političke interese, potrebno je osigurati dugoročnu provedbu modela demokratskih izbora i omogućiti biranje vodstva kluba po tzv. socios modelu, odnosno jedan član jedan glas modelu koji već desetljećima uspješno funkcionira u brojnim europskim klubovima.

14. Omogućava li se ovom odlukom da klubom na kraju vlada ulica?

Floskula o “ulici” koja vodi klub je sredstvo kojim se pokušava zastrašiti javnost i navijače od onih kojima transparentno poslovanje Hajduka nije u interesu. Naš Hajduk provodi izbore za 7 kandidata za članove Nadzornog odbora. Statutom udruge propisano je da članovi Upravnog odbora Udruge ne mogu biti kandidati za člana Nadzornog odbora HNK Hajduk š.d.d. dok ne protekne razdoblje od 4 godine od dana prestanka njihova mandata.

Najbolji dokaz besmislenosti teze da “ulica vodi klub” je činjenica da živimo u parlamentarnoj demokraciji i da se nitko nije zapitao vodi li “ulica” grad, županiju ili državu.

Također, uvjeti za obnašanje funkcije člana NO su bili VSS i 10 godina radnog iskustva pa smatramo da i oni pokazuju, iako ne mogu biti garancija uspješnosti, ozbiljnost kojom se pristupa izboru.

Inače, u 2015. godini održani su demokratski izbori i u Hajduku, ali i u Barceloni. U Hrvatskoj se ovaj model ponekad prezentira parolom „ulica vodi klub“, a u Španjolskoj i cijelom svijetu taj se dan slavi kao festival demokracije. Dodatna poveznica je jednaka stopa izlaznosti članova Barcelone i članova Hajduka na izbore za vodstvo kluba.

15. Utječe li Udruga Naš Hajduk na poslovne odluke Kluba?

Ono što uvijek naglašavamo Udruga „Naš Hajduk” ne upravlja klubom i nema utjecaj na poslovne odluke u klubu. Udruga nema informacije o radu Kluba, osim informacija koje su javno dostupne putem medija te putem godišnjih revizorskih izvještaja koji su također javno dostupni za sve.

Svi članovi koji imaju pitanja i nejasnoće o radu Kluba ili nisu zadovoljni sa radom kluba ili NO-a, mogu ta pitanja i nezadovoljstvo javno uputiti odgovornim osobama u Klubu na „Ćakulama s navijačima“, jedinstvenoj prilici svim članovima da pitaju, kritiziraju i ukazuju na moguće nepravilnosti.Također i sva pitanja mogu postaviti na Skupštini Hajduka ukoliko su dioničari.

16. Kako su ove stvari uređene u ligama i klubovima koje su ekonomski i/ili rezultatski najuspješnije u Europi?

Ovo je put i model koji su Švedska i Njemačka propisale „zakonom“ (Regel 50+1 pravilo ugrađeno u statut Nogometnog saveza koje propisuje da navijači moraju imati većinu upravljačkih prava, čak i kada nemaju većinski vlasnički udio), a kojim se ponose neki od najpoznatijih europskih nogometnih klubova (Barcelona, Real Madrid, Benfica, Bayern, Borussia Dortmund…).

17. Kada je pokrenuta faza stjecanja dionica?

Udruga Naš Hajduk pokrenula je drugu fazu projekta krajem 2015. godine. Prvi korak prema stjecanju dionica je drugačije knjiženje članarina. Novac od članarina knjižiti će se kao pozajmica koje će se kada za to dođe vrijeme, dokapitalizacijom pretvoriti u dionice.

Pokretanje druge faze kao ključne za dugoročnu stabilnost projekta prepoznao je veliki broj navijača o čemu svjedoči rekordan broj članova učlanjenih u 2016. godini.

statistika

18. Što Hajduk ima od ovog projekta?

Pogodnosti za Hajduk su velike: povećanjem članstva Hajduk dobiva znatno bolju pregovaračku poziciju kod sponzora, povećava se broj potencijalnih konzumenata Hajdukovih proizvoda, pretplatnika, gledatelja… Rasteretit će se i marketing kluba, koji se, do sada, trebao brinuti i o članstvu. Naravno, Hajduk bi i dalje raspolagao sredstvima prikupljenim od članarina jer se one uplaćuju direktno na račun Kluba(u punom iznosu, za razliku od do sadašnjeg načina u kojemu je zbog PDV raspolagao sa 3 iznosa), samo što bi se prihod od članarine, umanjen za troškove knjigovodstveno vodio kao pozajmica.Ova pozajmica se neće naplaćivati od Hajduka, već bi se kada za to dođe vrijeme putem dokapitalizacije pretvorila u dionice u vlasništvu udruge Naš Hajduk koja okuplja članova Hajduka i koja djeluje na principu jedan član jedan glas.

19. Što ja kao navijač imam od projekta?

Biti članom Hajduka pitanje je stava i opredjeljenja! Posjedovanje Hajdukove članske iskaznice predstavlja čast, a ona je ujedno i sredstvo identifikacije svakog hajdukovca.

Članstvom u Udruzi možeš omogućiti da model koji je spasio klub ostane na snazi. Član si udruge koja će, vjerujemo, postati većinski vlasnik Hajduka i osigurati da Hajduk ostane narodni klub, klub svih nas kojima je do njega najviše stalo. Ne postoji vi, mi, ovi, oni! Svi smo mi Hajduk!

Hajduk te treba. Naš Hajduk te treba. Ovo je korak u budućnost Hajduka . Za njegovo ostvarenje potreban je svaki navijač i simpatizer Hajduka. S ponosom ćeš pričati djeci i unucima kako si sudjelovao/la u pisanju jedne od najljepših stranica u povijesti kluba. To je put koji će sve Hajdukove navijače još više ojačati i povezati. I to je ona ključna emocija kojom će biti počašćen svaki član Hajduka u ovom razdoblju.

20. Što je ključno za uspjeh druge faze projekta NH?

Za uspjeh druge faze projekta ključna je masovnost. Puno članova koji bi skupljali manje iznose na duže razdoblje. Članstvo kao baza projekta, neprocjenjivo je i u pogledu drugih aktivnosti koje planiramo sa ciljem prikupljanja sredstava za stjecanje dionica Hajduka. Iz tog razloga, a u dogovoru s Hajdukom, odlučeno je da brigu o članstvu u budućnosti vodi NH. Iako je Hajduk dobro radio sa članstvom, zajedničko je razmišljanje da postoji dosta prostora za napredak, pogotovo ako bi se članstvom bavili oni kojima je to jedina i osnovna zadaća tj. NH. Takva organizacija članstva omogućila bi udruzi NH lakše provođenje različitih akcija koji su u planu (donacije, trajni nalozi, uplata višegodišnjih članarina, doživotno članstvo, organizacija raznih događaja, projekt crowdfundinga, loyalty programi…).

21. Što Torcida kaže o drugoj fazi projekta NH?

Prošlo je dugih 10-ak godina Torcidine borbe protiv nepravde, korupcije i lopovluka kako u Hajduku tako i u hrvatskom nogometu. Bilo je to vrijeme u kojem smo se borili za jedan pošteniji i transparentniji način rada u našem klubu. Rezultati te borbe su nas danas doveli u poziciju da možemo, ali i moramo razmišljati o novim koracima koji će naš klub voditi u bolju budućnost. Zato smo odlučili u godini kada naš klub slavi svoj 105. rođendan krenuti u drugu fazu projekta Naš Hajduk te zajedno sa svim navijačima Hajduka zauvijek osigurati budućnost kluba na način da on ostane uz svoje korijene. Hajduk je klub koji je rođen u narodu i treba zauvijek ostati vlasništvo onih koji ga bezuvjetno i najviše vole. Put koji smo odabrali je put učvršćivanja simbioze kluba i navijača, put stvaranja novih ispravnih vrijednosti. Na tom putu bit će mnogo podmetanja, bit će novih poraza i tužnih večeri, a najveći neprijatelj ćemo biti sami sebi te će nestrpljenje biti naša Ahilova peta. Zbog toga je pred ovom generacijom Torcide velika odgovornost i uloga života. Ovo je put zbog kojeg ćemo svi mi jednog dana biti ponosni, što smo bili dio pokreta koji je Hajduk trajno vratio u vlasništvo njegovih navijača. Učlanimo se u Hajduk, da bi Hajduk ponovno bio naš. BUDI DIO POVIJESTI!

22. Zašto Udruga NH nastavlja rad s Odjelom za članstvo?

Članovi su temelj uspjeha svakog „socios“ kluba, a stjecanje većinskog broja dionica od strane članova (navijača) logičan je slijed u demokratizaciji kluba.

Udruga Naš Hajduk 2011. godine organizirala je učlanjivanje u športsko dioničko društvo Hajduk kao temelj uspješnog ostvarenja prve faze projekta Naš Hajduk (organizacija izbora 7 članova NO-a), te je nakon toga „članstvo“ prema tadašnjem dogovoru predala Hajduku na upravljanje. O ozbiljnosti i predanosti rada Udruge u organizaciji članstva svjedoči i podatak da je na početku projekta u razdoblju od samo dva i po mjeseca (75 dana) Udruga učlanila 8307 novih članova čime je Hajduku pribavila iznos od 830.700 kuna samo u toj godini.

Nakon što je četiri godine Odjel za članstvo HNK Hajduk Split vodio proces učlanjivanja, krajem prošle godine Klub je donio odluku o jačanju suradnje Hajduka i Udruge Naš Hajduk te je aktivan rad na povećanju i razvoju članstva povjerio upravo svojim članovima okupljenim u udrugu Naš Hajduk. Rezultati te odluke i aktivnog rada Udruge Naš Hajduk sa članovima se očituju kroz broj od 37 000 članova, učlanjenih u prva četiri mjeseca 2016. godine. Nakon završetka prijelaznog razdoblja, Udruga je od 4. svibnja 2016. godine i operativno uključena u rad Odjela za članstvo.

23. Kako HNK Hajduk i Udruga Naš Hajduk surađuju kroz Odjel za članstvo?

Sukladno ugovoru o suradnji iz prosinca 2015. godine između HNK-a Hajduk š.d.d. i Udruge Naš Hajduk plan je bio da 2016. godine u prvom, tzv. prijelaznom razdoblju, Hajduk vodi učlanjivanje u ime udruge Naš Hajduk, a novac od članarina prikuplja na svom računu predviđenom za tu svrhu. Hajduk je sve troškove vezane za rad Odjela za članstvo fakturirao Udruzi. Novac preostao od prihoda od članarina umanjenih za troškove Odjela za članstvo, udruga Naš Hajduk pozajmljuje Hajduku. Detalji tog odnosa regulirani su Ugovorom o pozajmici s jasno izraženom namjerom da se taj iznos pretvori u dionice prilikom buduće dokapitalizacije. Završetkom ovog prijelaznog razdoblja 4. svibnja 2016. godine Udruga Naš Hajduk je i operativno uključena u rad Odjela za članstvo te vodi sve aktivnosti odjela za članstvo.

Za same članove Hajduka nema promjene, cijena članarine ostaje ista, novac od članarina se i dalje prikuplja na računu HNK Hajduk Split, članska iskaznica nastavlja biti sredstvo identifikacije svakog Hajdukovca, a sva pitanja vezano za članstvo i dalje se rješavaju na istom mjestu kao i dosad.

Ovaj način organiziranja članstva omogućuje više novca na raspolaganju Hajduku te najjeftinije moguće refinanciranje postojećih obveza. Povećanje broja članova ima za posljedicu i veću privlačnost Hajduka sponzorima čime se njegova pozicija marketinški najprivlačnijeg kluba u Hrvatskoj dodatno ojačava.

Nadamo se da će sinergija članova (tj. navijača) i kluba pridonijeti ostvarivanju cilja – stjecanja dionica od strane navijača te nastaviti već započet put prema stvaranju jakog i stabilnog Hajduka.

24. Kako su odabrani novi zaposlenici Odjela za članstvo?

Udruga Naš Hajduk je, sukladno dogovoru s Hajdukom, prvotno ponudila svim aktualnim zaposlenicima Odjela za članstvo da po istim ili boljim uvjetima nastave raditi svoj posao, ali kao zaposlenici udruge Naš Hajduk, a ne kluba kad udruga i formalno preuzme Odjel. Na tu ponudu, NH od zaposlenika dobija negativan odgovor. Zbog toga NH ožujku ove godine raspisuje natječaj za referenta/komercijalista u kojem se traže djelatnici za Odjel za Članstvo. Natječaj je bio objavljen na nas.hajduk.hr, putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te na internetskoj stranici posao.hr. Na natječaj je pristiglo 80-ak prijava, od kojih je 50-ak kandidata pozvano na razgovor. Nakon održanog prvog kruga razgovora 18 kandidata je pozvano na novi razgovor te je naposljetku četvero kandidata dobilo ponudu da s udrugom sklope ugovor o radu na određeno vrijeme od tri mjeseca što su oni i prihvatili te formalno od svibnja 2016. postaju zaposlenici udruge Naš Hajduk koji će raditi u Odjelu za članstvo. Postupak je proveden tako da na njegov ishod nismo dobili nijednu žalbu od strane kandidata kojima naposljetku nije ponuđen ugovor o radu. Također treba napomenuti da članstvo u udruzi Naš Hajduk nije bio uvjet za prijavu na natječaj, ali se s kandidatima tijekom razgovora pričalo o njihovom poznavanju funkcioniranja rada udruge, projekta NH te njenih ciljeva. Naposljetku je ugovor ponuđen i dvjema kandidatkinjama koje do sada nisu bile članice, ali su nas tijekom postupka uvjerile da svojim znanjem, iskustvom, idejama i angažmanom mogu pomoći u radu i daljnjem unaprjeđenju Odjela za članstvo.

25. Zašto je važna podrška Društvima prijatelja Hajduka?

Organizacija članstva udruge NH omogućava udruzi NH i kvalitetniju komunikaciju i s članovima koji su učlanjeni putem DPH-ova koji podržavaju projekt NH. DPH-ovi su jedna od žila kucavica, zbog svoje direktne povezanosti sa članovima. Veliki broj novoosnovanih DPH-ova u Hrvatskoj i inozemstvu koji podržavaju ovakav model stjecanja dionica, svjedoči o prepoznavanju važnosti ove faze među navijačima Hajduka.

26. Što se događa s novcem od članarina članova Hajduka?

Novac od članarina počevši od 2011. godine se uplaćivao na Hajdukov račun i Hajduk je mogao tim iznosom novca raspolagati kako je želio. Od 2016. novac od članarina se i dalje uplaćuje na Hajdukov račun i Hajduk može s tim novcem raspolagati kako želi, samo se prihod od članarina umanjen za troškove knjigovodstveno vodi kao pozajmica udruge Naš Hajduk (s ciljem pretvorbe u dionice).

27. Zašto je donesena odluka da Klub dobiva prihode od članstva kao pozajmicu, a ne kao direktan prihod, kako je do sada bio slučaj?

Kao što je već navedeno, razlog ove odluke je stjecanje dionica Hajduka od strane navijača kroz buduću dokapitalizaciju. Hajduk će i dalje moći raspolagati sredstvima od članarina kao i dosada, a pozajmicu neće vraćati u novcu nego u dionicama prilikom dokapitalizacije. Vidljivi rezultati u povećanju broja članova, već sada rezultiraju većim financijskim sredstvima na raspolaganju Hajduku. Osim direktne financijske koristi, veći broj članova omogućava Hajduku i veći interes sponzora.

28. Kako komentirate da je pravno gledano taj novac vlasništvo udruge Naš Hajduk i može li NH u bilo kojem trenutku tražiti od Hajduka da vrati ‘pozajmicu’?

Ugovorom o pozajmici Hajduka-NH definirano je kako bi se Hajduk zaštitio od te situacije, da mu netko, pa čak i NH, u „bilo kojem trenutku“ zatraži novac nazad.

Važno je istaknuti da Hajduk trenutno (sukladno zadnjem javno dostupnom financijskom izvještaju) već ima pozajmice od Agrokora i Izvor osiguranja u iznosu od oko 7,5 milijuna kuna te obvezu prema Gradu Splitu od oko 25 milijuna kuna zbog aktiviranog jamstva za kredit.

Omogućavanje refinanciranja ovih obveza (od strane navijača) po puno nižim kamatama, pogotovo imajući u vidu da se one neće trebati ni vratiti nego dobiti dionice zauzvrat, predstavljale bi Hajduku značajno olakšanje u svakodnevnom poslovanju.

29. Kako će Udruga Naš Hajduk stjecati dionice?

Direktnim otkupom dionica (npr. od Grada Split, DAB-a, ostalih potencijalnih prodavatelja). Ako udruga Naš Hajduk prikupi određenu količinu novaca može kupiti ako ih netko želi prodati.

Dokapitalizacijom – promjenom vlasničke strukture bez izravnog kupovanja dionica. Pojednostavljeno, udruga Naš Hajduk pozajmila bi klubu određeni iznos (prihod od članarina umanjen za troškove), klub bi taj novac iskoristio za tekuće poslovanje (uređenje trening centra, kupovina nekog igrača, itd), a taj bi se iznos, odnosno potraživanje koje Udruga ima, riješio pretvaranjem tog iznosa u dionice u trenutku provedbe dokapitalizacije. Rječnikom „običnog čovjeka“, Hajduk bi dug „platio“ dionicama, a ne novcem.

30. Koja je razlika između dokapitalizacije i otkupa?

Svaki model ima svoje prednosti i mane. Kod otkupa dionica, za početak treba pronaći imatelje dionica koji ih žele prodati, a tu se (nakon okrupnjivanja od strane Tommy-a) može ciljati na dionice u vlasništvu Grada Splita (Grad još uvijek ima 56% dionica Hajduka) te na dionice od nekih preostalih dioničara poput DAB-a (Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka) ili na ostale dionice koje još nije kupio Tommy.

Kad je riječ o dionicama u javnom vlasništvu (gradske i DAB-ove), pri njihovoj prodaji imatelj dionica, vjerojatno će trebati raspisati javni natječaj, na koji se onda mogu javiti osim Udruge i drugi zainteresirani (te možda dati bolju ponudu od Udruge). Također, kod otkupa dionica, novac koji se daje za dionice ne odlazi klubu nego onom koji je vlasnik dionica (npr. Grad Split), a što će dalje oni s tim novcima, to je već njihova stvar (teško da će ponovo završiti u klubu). Napominjemo da Grad Split također ima obvezu 30% od novca prikupljenog prodajom dionica Hajduka uplatiti u državni proračun.

Dokapitalizacija je, kako je već navedeno, promjena vlasničke strukture bez izravnog kupovanja dionica. Ova opcija je za Hajduk puno bolja jer mu je omogućuje priljev svježeg kapitala.

„Neizvjesnost“ kod ove opcije je što Zakon o trgovačkim društvima kaže da i drugi dioničari moraju pristati na dokapitalizaciju, što znači da se odluka o povećanju ili redovnom smanjenju temeljnog kapitala donosi glasovima koji predstavljaju najmanje 80% temeljnog kapitala zastupljenog na Glavnoj skupštini sukladno statutu Hajduka. Također, ostali dioničari bi imali pravo sudjelovati u dokapitalizaciji i „braniti“ udio vlastitih dionica (čiji se udio u slučaju dokapitalizacije smanjuje), čime klub može dobiti svježi kapital.

31. Od koga udruga Naš Hajduk namjerava otkupiti i kako može steći dionice i koliko dionica?

Vjerujemo da će nam trebati nekoliko godina da bismo od članstva i novih projekata koje planiramo provesti uprihodili iznos kojim možemo krenuti u kupnju dionica i/ili dokapitalizaciju. Direktni otkup ovisi o raspoloženju pojedinih dioničara u tom trenutku i cijeni dionice, a obzirom na to da su nestabilni gospodarski uvjeti konstanta u našoj zemlji, u ovom trenutku je nemoguće znati od koga i koliko. Jedan od prvih ciljeva projekta otkupa, kupovina je dionica u vlasništvu Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) koji u svom portfelju imaju 9,82% dionica kluba. Kada budemo raspolagali dovoljnim iznosom novaca, sigurni smo da će biti zainteresiranih za prodaju. Nadalje, koliko dionica se može steći nakon provedenog procesa dokapitalizacije, ovisi o tome kada će se dokapitalizacija provest (o čemu odlučuje Glavna skupština Hajduka) i koliko će sredstava Udruga do toga trenutka posuditi klubu, te s kojim iznosima će ostali dioničari sudjelovati u dokapitalizaciji. Trebamo napomenuti i da je proces stjecanja vlasništva nad dionicama Hajduka od strane navijača dugotrajan proces.

32. Što sa prikupljenim sredstvima ukoliko NH iz nekog razloga ne uspije kupiti dionice?

Već prije smo spomenuli da kad govorimo o dionicama u javnom vlasništvu (dionice Grada Splita i DAB-ove), pri njihovoj prodaji imatelj dionica, vjerojatno će trebati raspisati javni natječaj, na koji se onda mogu javiti osim Udruge i drugi zainteresirani. Tu postoji opasnost da se netko drugi može dati bolju ponudu od Udruge i udruga ne uspije kupiti dionice. U tom slučaju Udruga može sa prikupljenim sredstvima sudjelovati u dokapitalizaciji Hajduka za taj iznos.

33. Tko bi bio vlasnik stečenih dionica?

Vlasnik stečenih dionica bi bila Udruga Naš Hajduk. Svi članovi Udruge imali bi pravo sudjelovati u radu Udruge te sukladno tome odlučivati o pitanjima vezanim za upravljanje stečenih dionica.

34. Koji je cilj za prikupljanje sredstava u 2016. godini?

Cilj je da navijači u prvoj godini prikupe dovoljnu količinu novca kako bi svima pokazali da nisu samo relevantni čimbenik u emocionalnom smislu, već i u ekonomskom, odnosno da kroz 10 – 15 godina mogu postati većinski vlasnici kluba. Također ovo je imperativ i kako bismo već sada bili spremni za tržišnu utakmicu, odnosno da nas drugi potencijalni ulagači ne bi preduhitrili.

35. Koje su aktivnosti dokapitalizacije?

Ovdje prikazujemo aktivnosti koje se vezane za proces dokapitalizacije. Dokapitalizaciju, odnosno promjenu vlasničke strukture bez izravnog kupovanja dionica mora odobriti Skupština Hajduka s 80% glasova.

 • Novac se uplaćuje Hajduku (npr. članarine se uplaćuju Hajduku i knjiže kao pozajmice)
 • Glavna skupština (GS) Hajduka donosi odluku o dokapitalizaciji
 • Korigira se vrijednost postojećih dionica na način da se utvrdi trenutna vrijednost kluba koja se podijeli s brojem postojećih dionica
 • Ukoliko GS tako izglasa, potraživanja (npr. članarine kao pozajmice) vjerovnika pretvaraju se u dionice.
 • Postojećim dioničarima se nudi mogućnost da „brane“ svoj postotni udio na način da i oni izvrše uplatu Hajduku
 • S dobivenim novim novcem Hajduk postaje financijski stabilniji
 • Emitiraju se nove dionice sukladno povećanju kapitala
 • Udruga Naš Hajduk stječe nove dionice na način da se ukupni iznos uplaćenih sredstava svih sudionika podijeli s novom vrijednosti dionica, i sukladno izračunu Naš Hajduk dobiva određen broj dionica
 • Izračunava se novo stanje svih dioničara.

 

36. Koji su potencijalni izvori prikupljanja sredstava?

 • a) Članstvo
 • b) Donacije
 • c) Partnerstva
 • d) Crowdfunding
 • e) Loyalty program
 • f) Ostalo (koncerti, utakmice, NH partneri u otkupu, turistički potencijal Splita…)

 

37. Što sa imovinom Udruge i sredstvima ako „propadne“ projekt?

Prvo treba vidjeti što znači propast projekta. Uvijek će postojati svrha Udruge, a to je zalaganje za provođenja demokratskih izbora za upravljačke strukture Kluba. Kad NH dođe u posjed određenog broja dionica ili ako stekne većinski vlasnički paket, tada tim stečenim dionicama treba upravljati, naravno, uz nastavak provođenja demokratskih izbora. U slučaju likvidacije Udruge, najlogičnije i najpoštenije je da Skupština Udruge (svi punoljetni članovi) odluči što s imovinom Udruge u skladu sa Statutom.

38. Kakav je status Društava prijatelja Hajduka s obzirom na projekt?

Svi DPH-ovi imaju mogućnost odabira. Svi DPH-ovi koji odaberu podržati prijedlog Našeg Hajduka ulaze u projekt stjecanja dionica, stoga, biti će članovi i Hajduka i DPH-a i NH-a i uživati sva prava članova Hajduka i NH, a će to pravno regulirati s Hajdukom (potpisati novi ugovor s Hajdukom ili aneks postojećeg). Onima koji to ne budu željeli ostaje njihov dosadašnji odnos s Hajdukom. Njihova članarina se kao i dosad knjiži kao Hajdukov prihod, a ne kao pozajmica. DPH-ovi koji ne podrže projekt neće uživati prava članova udruge NH poput biranja na izborima za NO kluba, aktivnog sudjelovanja u radu same udruge putem skupštine i dr. te neće sudjelovati u navijačkom stjecanju dionica. Na dan 26.06.2016. više od 97% članova podržava projekt stjecanja dionica.

39. Što biste savjetovali članovima DPH-ova da naprave prije nego uplate članarinu?

Prije učlanjenja obvezno provjerite podržava li ovaj projekt Društvo prijatelja Hajduka kojeg ste član. U slučaju da ne podržava, nećete imati prava člana udruge Naš Hajduk niti ćete moći glasati na izborima za Nadzorni odbor. Nećete postati dio ovog povijesnog trenutka.

Unatoč svemu, ukoliko Vi osobno podržavate projekt NH i želite sudjelovati u njemu ostaje vam mogu

nost da se priključite nekom od DPH-ova koji podržavaju projekt ili se učlanite direktno u Naš Hajduk.

Ključno je naglasiti kako se sukladno dogovoru DPH i NH, članarine koje se prikupe iz baze pojedinog DPH uplaćuju Hajduku u ime i za račun Udruge Naš hajduk, a što znači da se u odnosu na Hajduk tako uplaćena članarina smatra pozajmicom udruge NH Hajduku.

Takvom uplatom pojedini član iz baze DPH postaje punopravni član Udruge NH, izjednačen i ravnopravan u svojim pravima sa svim drugim članovima Udruge NH. No, istom uplatom pojedini član iz baze DPH i dalje ostaje član Udruge DPH, koja nastavlja svoje djelovanje na isti način kao i do sada.

Raspitajte se i razmislite prije nego uplatite članarinu. Budućnost Hajduka je u Vašim rukama.

40. Što da napravim ako imam dodatnih pitanja?

Posebno želimo izbjeći stvaranje mišljenja i donošenje odluka na temelju loše informiranosti. I zato, prije nego donesete odluku podržavate li ovaj projekt ili ne, dopustite nam da Vam dodatno pojasnimo projekt i odgovorimo na sve Vaše nedoumice. Pošaljite nam pitanja na nas@hajduk.hr.

O UDRUZI NAŠ HAJDUK

41. Kako funkcionira udruga Naš Hajduk?

Uz neprofitnost, koja se podrazumijeva sukladno Zakonu o udrugama, čitav sustav funkcionira prije svega na volonterstvu. Udruga kao pravna osoba nije imala nikakve financijske koristi od toga što provodi izbore za NO Hajduka, niti od bilo koje druge aktivnosti. Udruga “‘Naš Hajduk” osnovana je s ciljem poticanja provedbe izbora za članove Nadzornog odbora Hajduka, okupljanja i informiranja članova radi stjecanja vlasničkih udjela klubu, očuvanja identiteta, promicanja ugleda i sveukupnog razvitka Hajduka te zastupanje interesa i prava članova u njegovim tijelima. Pravo biranja imaju svi punoljetni članovi sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, a tijela udruge su Skupština, Upravni odbor, predsjednik udruge, tajnik udruge. Rad ‘Našeg Hajduka’ je javan te svi članovi imaju pravo sudjelovati sukladno statutu. Aktivni članovi u udruzi su podijeljeni u timove, ovisno o svojoj struci, afinitetima, sposobnostima, a bitne odluke donosi uže vodstvo Udruge zajedno, demokratskim putem. Zbog specifičnosti, opsežnosti i kompleksnosti druge faze projekta NH (stjecanja dionica od strane navijača) udruga od svibnja ima i zaposlenog voditelja projekata.

42. Možete li nam pokazati financijsko izvješće za 2015. godinu?

Financijsko izvješće:
financijsko_izvjesce_2015

43. Koje su bile aktivnosti udruge u 2015. godini?

Povjerenstvo Grada Splita

 • Formirano je Povjerenstvo Grada Splita (sukladno odluci Gradskog Vijeća iz studenog 2014. godine). Cilj je dogovoriti uvjete dugoročnog prepuštanja izbora Nadzornog odbora HNK Hajduk š.d.d. (u ime Grada Splita) članovima udruge Naš Hajduk.

Zakon o sportu

 • Nakon neodigranog derbija i prosvjeda na Rivi s više od 30 000 ljudi, u prosincu 2014. godine Udruga “Naš Hajduk” i HNK Hajduk pripremili su i dostavili svim zainteresiranim stranama nekoliko točaka koje bi mogle popraviti status profesionalnog sporta, posebno nogometa.
 • Veljača 2015.: održan okrugli stol na Ekonomskom Fakultetu u Splitu o zakonodavnoj podlozi za spas hrvatskog nogometa.
 • Ožujak 2015.: prijedlog izmjena dolazi u Sabor gdje saborski zastupnici potvrđuju hitnu proceduru izmjena Zakona (dakle, samo jedno čitanje).
 • Hrvatski Sabor 15. srpnja je s 81 glasom za, 24 protiv i 3 suzdržana, nakon više od osam mjeseci od bojkota derbija i prosvjeda na Rivi, potvrdio da se izmjene i dopune Zakona o sportu od ideje doguraju do implementacije.

Izbori za sedam predstavnika za Nadzorni Odbor

 • Održane dvije info tribine o aktivnostima vezanim za izbore za Nadzorni odbor HNK Hajduk š.d.d. sa ciljem približavanja članovima te u neposrednom kontaktu davanja odgovora na postavljena pitanja i o drugim temama u svezi s radom Udruge
 • Sudjelovanje u radu izbornog povjerenstvu Grada Splita sa svrhom provedbe natječaja za NO
 • Odrađeni i objavljeni intervjui sa svim kandidatima za Nadzorni odbor
 • srpnja 2015., održani su 2. demokratski izbori za Nadzorni odbor HNK Hajduk š.d.d.

Stjecanje vlasničkog udjela

 • Održane dvije radionice vezane uz početak druge faze projekta NH (Split i Zagreb)
 • Rujan – prosinac 2015.: održan niz sastanaka s pravnicima, ekonomistima, poreznim konzultantima i ostalim stručnjacima
 • Prosinac 2015. održan sastanak s predstavnicima DPH-a. Nakon toga svim DPH-ovima je poslano pismo i prezentacija na temu „Stjecanje dionica”
 • Održani sastanci s vodstvom Hajduka gdje je dogovorena suradnja u vođenju Odjela za članstvo, a prijedlog ugovora je potvrdio i NO Hajduka

Ostalo

 • Poslan je niz prijava DORH-u, Upravnom sudu i ostalim nadležnim institucijama
 • Sudjelovanje na tribini „Navijački aktivizam u nogometu“ Udruge MoSt
 • Organiziran je performans „Točno u podne” gdje se na splitskoj rivi šahovskom partijom još jednom ukazalo na nepravilnosti u hrvatskom nogometu

 

44. Koje su aktivnosti udruge u 2016. godini?

Donosimo popis nekih od aktivnosti udruge Naš Hajduk

 • U prvoj polovici 2016. odrađeno više od 10000 volonterskih sati.
 • Završeni pregovori s Tommy-em i potpisan ugovor 26.1.2016.
 • Odrađeno više od 100 sastanaka sa stručnjacima raznih područja – prava, ekonomije, financija, računovodstva, crowdfundinga i dr.
 • Održano 30 – ak tribina o projektu stjecanja dionica od strane navijača Hajduka diljem Hrvatske, ali i izvan nje
 • Izrađen informativni materijal Najčešća pitanja i odgovori tzv. FAQ – tri izdanja – o projektu stjecanja dionica od strane navijača Hajduka
 • Priprema akcija za prikupljanje sredstava za stjecanje dionica
 • Izrađena 4 promo filma koji na jednostavan način objašnjavaju projekt (objavljeni na facebook stranici udruge Naš Hajduk)
 • Odrađena kampanja „Predloži ime projekta“.
 • Priprema raznih materijala koji će u budućim akcijama pomoći u radu vodstvima DPH-a.
 • Održan sastanak s predstavnicima DPH-ova.
 • Održane 3 tribine u splitskim srednjim školama.
 • Održano edukativno predavanje za igrače u Hajduku.
 • Informativni materijali o NH izrađeni na 7 stranih jezika.
 • Organizirane 2 Ćakule za članove s nadzornim odborom (u ukupnom trajanju od 9 sati).
 • Izrađeni izvještaji sa Ćakula za članove koji nisu mogli prisustvovati
 • Podnesene obavijesti sportskoj inspekciji pri uredima državne uprave svake županije o nepravilnostima županijskih nogometnih saveza, te krovnog tijela – Hrvatskog nogometnog saveza.
 • Podnesen prijedlog kaznene prijave zbog nezakonitog iskorištavanja svog službenog položaja i trgovanja utjecajem ministra znanosti obrazovanja i sporta Predraga Šustara.
 • održana zajednička konferencija za novinare sa HNK Hajduk, i KNH Torcida povodom neprovođenja Zakona o sportu
 • Sudjelovanje u humanitarnoj akciji za Vodotoranj Vukovar
 • Podržani projekti Bilog srca
 • Svakodnevna komunikacija s članovima putem društvenih mreža
 • Unapređenja suradnja s Supporters Direct.
 • Operativan rad u Odjelu za Članstvo
 • Odrađena 2 natječaja za radno mjesto Voditelja Projekta i Referenta/li>
 • Mjesečno praćenje broja članova i izrada nekoliko desetaka grafika (učlanjeno vise od 38000 ljudi)
 • Pokrenut internet forum za članove – st.nashajduk.hr/forum

 

REZULTATI ISTRAŽIVANJA MEĐU ČLANOVIMA

45. S obzirom na provedenu anketu kakvi su rezultati i kakav je stav članova prema projektu udruge Naš Hajduka?

Naš Hajduk je u suradnji s agencijom Ipsos proveo anketu koja je poslana svim aktualnim članovima Hajduka koji su imali prijavljen mail u bazi podataka.

Cilj ankete bio je provjeriti zadovoljstvo članova radom udruge, ali i stanjem u Hajduku općenito te ih ispitati o budućem projektu otkupa/dokapitalizacije dionica Hajduka. U nastavku donosimo rezultate provedene ankete među članovima Kluba.

46. Što Vam je najveći motiv za članstvo u Hajduku?

Članstvom podržavam model upravljanja koji provodi udruga NH37,9%Članstvo je obveza svakog navijača Hajduka (neovisno o modelu)35,3%Članstvom želim financijski pomoći Hajduku17,4%Članstvo mi omogućuje izbor članova Nadzornog odbora5,4%Nešto drugo, što?2,5%Članstvo mi omogućuje razne pogodnosti (popusti na proizvode)1,2%Ne znam / Ne želim odgovoriti0,3%

 

Kao najveći motiv za članstvo u Hajduku, naši članovi, odnosno ispitanici istaknuli su činjenicu što članstvom podržavaju model upravljanja koji provodi udruga Naš Hajduk. Ovo daje dodatan legitimitet za nastavku projekta, imajući u vidu da je na drugom mjestu kao motiv ostao „Članstvo je obveza svakog navijača Hajduka (neovisno o modelu)“.

Može se zaključiti da bi u slučaju pojave bilo kojeg drugog modela, došlo do opadanja broja članova Hajduka što bi bilo loše za Klub.

47. Podržava li članstvo te u kojoj mjeri rad Udruge Naš Hajduk?

Kada razmišljate o aktualnom stanju u Hajduku, u kojoj mjeri ste zadovoljni…?Upravom3,9Udrugom ”Naš Hajduk” (NH)4,4Društvima prijatelja Hajduka” (DPH)4,2Većinskim vlasnikom – Grad Split2,3Malim velikim” dioničarima (npr. tvrtka Tommy)3,3Starim sazivom Nadzornog odbora (prije izbora u srpnju 2015.)3,8Novim sazivom Nadzornog odbora (poslije izbora u srpnju 2015.)4,1

 

Prema rezultatima provedene ankete (koristeći skalu od 1 do 5), zadovoljstvo radom Udruge Naš Hajduk ispitanici su ocijenili visokom ocjenom 4,4.

48. Koliko ispitanici podržavaju projekt stjecanja dionica?

Udruga Naš Hajduk pokreće proces otkupa i stjecanja dionica Hajduka u kojem mogu sudjelovati svi članovi. Podržavate li ovaj proces i hoćete li u okviru svojih mogućnosti u njemu aktivno sudjelovati?Ne podržavam otkup i stjecanje dionica Hajduka od strane navijača3,4%Podržavam otkup i stjecanje dionica Hajduka od strane navijača, ali ne bih aktivno sudjelovao/la13,7%Podržavam otkup i stjecanje dionica Hajduka od strane navijača i voljan/na sam aktivno sudjelovati77,4%Ne znam / Ne želim odgovoriti5,5%

 

Prema rezultatima provedene ankete čak 77.4% ispitanika podržava otkup i stjecanje dionica Hajduka od strane navijača i voljno je aktivno sudjelovati. Nadalje, 13,7% ispitanika podržava otkup i stjecanje dionica Hajduka od strane navijača i iako nisu voljni aktivno sudjelovati. Zbrajajući ova dva podatka rezultat istraživanja pokazuje da više od 90% članova Našeg Hajduka podržava otkup i stjecanje dionica Hajduka od strane navijača.